Expo Dubai 2020 - Romania

Expoziția Mondială

Expoziția Mondială se desfășoară o dată la cinci ani, timp de șase luni, fiind unul dintre cele mai vechi și mai mari evenimente internaționale din lume.

Prima ediție a avut loc în anul 1851, iar din anul 1931 Expozițiile Mondiale se desfășoară sub egida Biroului Internațional de Expoziții (BIE), o organizație interguvernamentală însărcinată cu supravegherea și reglementarea Expozițiilor Mondiale.

Expoziția Mondială este un festival pentru toți, un loc în care vizitatorii se pot simți minunat în timp ce experimentează, explorează, inovează sau pur și simplu găsesc oportunități și împărtășesc idei lucrând împreună.

Expo 2020 Dubai

Expo 2020 Dubai  reprezintă mai mult decât un spațiu fizic sau o perioadă de șase luni de zile.

Așa cum sugerează și tema “Connecting Minds, Creating the Future”, Expo 2020 Dubai nu se manifestă doar în limitele fizice ale locației sale sau doar în obișnuitul interval de șase luni. De fapt, Expo 2020 Dubai se manifestă acolo unde oamenii se întâlnesc pentru a reflecta asupra direcției și formelor concrete ale unui viitor comun.

Expo 2020 Dubai oferă o platformă de stimulare a creativității, inovației și parteneriatelor la nivel global. Participanții și vizitatorii săi explorează modul în care conectivitatea, colaborarea și formarea de noi parteneriate pot contribui la dezvoltarea ideilor și inovațiilor ce pot crea un viitor mai bun.

Națiunile și organizațiile care participă la Expo 2020 Dubai, precum și milioanele de oameni care vor vizita expoziția vor avea ocazia să descopere și să valorifice forța conexiunilor pe trei subteme: Oportunitate, Mobilitate și Sustenabilitate.

Pentru mai multe detalii, vizitați www.expo2020dubai.com

România la World Expo

În mod surprinzător, prima prezență românească la o Expoziție Mondială coincide cu lansarea în premieră mondială a acestui eveniment la Londra, în anul 1851 – Țara Romanescă s-a numărat printre participanți, prezentând o serie modestă de produse agricole și industriale.

În total 34 de ediții ale Expoziției Mondiale au fost organizate sub diferite denumiri, în funcție de protocolul existent la momentul respectiv. Prezența României la Expozițiile Mondiale și Internaționale se leagă de 19 dintre acestea: între 1867 și 1939, țara noastră a participat la 9 ediții, alte 10 participări fiind înregistrate după anul 1989.

Parisul este orașul cu cele mai multe ediții organizate fiind, până în prezent, gazda a șase Expoziții Mondiale sau Universale. România a participat pentru prima oară la o expoziție universală la Paris în anul 1867. Câteva nume importante din istoria noastră pot fi menționate în contextul acestei participări – comisarul de atunci al expoziției a fost celebrul scriitor, arheolog și om politic român Alexandru Odobescu. Tot atunci, un alt nume surprinzător și-a făcut apariția printre listele celor medaliați – Ion C. Brătianu, premiat pentru vinurile și trufandalele produse la moșia Florica.

Un alt nume important în istoria prezențelor românești este New York-ul, Expoziția din 1939 reprezentând una dintre cele mai apreciate participări ale noastre.

Acest lucru s-a datorat atât prezenței în pavilion a restaurantului Casa Românească, devenit un loc de întâlnire al elitei americane din acea vreme, cât și a bunei reprezentări a sectoarelor dedicate aviației, cercetării, agriculturii, extracției și prelucrării petrolului, în care România reușea să producă rezultate notabile la nivel mondial. Două alte nume notabile merită menționate în acest context: cel al lui Dimitrie Gusti, unul dintre organizatori, și cel al lui Grigoraș Dinicu a cărui orchestră a încântat urechile a zeci de mii de vizitatori.

Povestea continuă prin participarea țării noastre la Expo 2020 Dubai. Vă așteptăm la Pavilionul României pentru a afla mai multe despre conceptul “New Nature” și a redescoperi România în încercarea de a găsi inspirație și idei pentru restabilirea unui nou echilibru la nivel global între om și natură.

România, mereu surprinzătoare

Ocupând locul 12 în Europa și 82 în lume după suprafață, România este nu doar una dintre cele mai bogate țări în resurse și peisaje naturale, ci și o țară surprinzătoare, chiar și pentru cei care cred că o cunosc de o viață. Sunteți unul dintre aceștia? Pregătiți-vă să descoperiți în cele ce urmează cel puțin câteva lucruri pe care nu le știați despre aceste meleaguri!

Probabil că știați că Timișoara a fost primul oraș din Europa ale cărui străzi au fost luminate electric, începând cu anul 1889. E chiar foarte posibil să fi auzit că a fost în egală măsură primul oraș care a introdus tramvaiele trase de cai, cu 20 de ani mai devreme, în 1869. Ce nu știați probabil e că Francesco Illy, fondatorul celebrului brand de cafea Illy și inventatorul primului expresor automat, s-a născut în acest oraș, în 1892.

Ne mutăm 269 de km mai încolo, pentru a descoperi Complexul Național Muzeal „Astra” din Sibiu, care este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din lume. Acesta cuprinde mai mult de 300 de clădiri, precum și mori, prese gigantice pentru vin (nu întâmplător România este al nouălea producător mondial în domeniu) sau fierării hidraulice.

Și dacă tot suntem aici, putem oricând vizita și castelul Peleș din Sinaia, primul castel european luminat complet cu ajutorul unui generator propriu, al cărui sistem central de încălzire, creat în 1888, este funcțional și în ziua de azi.

Rămânem în zonă pentru a descoperi că Biserica Neagră din Brașov, cea mai mare biserică în stil gotic de la răsărit de Viena are și cea mai mare orgă din Europa, cu peste 4.000 de tuburi, dar și cel mai mare clopot din România, de peste 6,3 tone. Ajungem la ea trecând pe Strada Sforii din Brașov, a treia cea mai îngustă stradă din Europa.

De altfel, pare că ne-am măsurat întotdeauna credința în superlative – cea mai înaltă biserică de lemn din lume și a doua structură de lemn din Europa este mânăstirea Peri din localitatea Săpânța, Maramureș, care se ridică la peste 78 de metri.

Dar asta nu e tot – probabil că nu știați că Transilvania este și locul de naștere al unei religii – religia unitariană, care a apărut aici în secolul al XVI-lea.

Am învățat cu toții în copilărie că “munții noștri aur poartă”. Ce nu știm este că România este țara europeană cea mai bogată în zăcăminte aurifere și că în Munții Carpați se găsește cea mai mare suprafață de păduri neatinse de om din Europa.

Rămânem în aceeași zonă de relief, dar ne mutăm într-o nouă regiune pentru a descoperi că sub Munții Bihor se găsește al doilea cel mai mare ghețar subteran din lume, Scărișoara, cu o vârstă de peste 3.500 de ani și un volum de peste 75.000 metri cubi.

Cum plătești biletul de intrare aici? În 1917 puteai să o faci folosind cea mai mică bancnotă din lume! Bancnota românească de 10 bani. Pusă în circulație în 1917, măsura doar 2,75 x 3,80cm.

Sperăm că această scurtă călătorie ți-a redeschis apetitul pentru a redescoperi România, proces care sperăm că va continua inclusiv în Pavilionul nostru de la Expo 2020 Dubai, la peste 3.500 de km de țară!

Istoria expozițiilor mondiale

De 170 de ani, Expozițiile Mondiale reprezintă locul în care au fost prezentate publicului unele dintre cele mai mari inovații care au modelat lumea în care trăim. Expo 2020 Dubai va continua tradiția, oferind cele mai noi tehnologii existente pe planetă.

Invenții sau inovații prezentate publicului la diferitele
ediții ale Expoziției Mondiale:
 • Telefonul

  Philadelphia, 1876

 • Turnul Eiffel

  Paris, 1889

 • Roata Ferris

  Chicago, 1893

 • Mașina cu raze X

  Buffalo, 1901

 • Cornetul de înghețată

  St Louis, 1904

 • Televiziunea de difuzare comercială

  New York, 1939

 • IMAX

  Osaka, 1970

 • Ecranele tactile

  Knoxville, 1982

 • Robotul umanoid

  Nagoya, 2005