Expo Dubai 2020 - Romania

Vizita ministrului economiei, Florin Spătaru, la Pavilionul României din cadrul Expo 2020 Dubai

Pavilionul României la Expo 2020 Dubai a primit, marți, 29 martie 2022, vizita ministrului economiei, Florin Spătaru, unde a fost întâmpinat de comisarul general al Secțiunii Române, Ferdinand Nagy.

Demnitarul român a parcurs experiența „New Nature“, de la zona „Concept & Manifest”, unde sunt prezentați cei patru ambasadori C. Brâncuși, G. Enescu, G. Antipa și N. Georgescu–Roegen prin intermediul aplicațiilor de realitate augmentată și a unui material video 3D, până la zona scenei, unde reprezentanții Universității Transilvania susțin concerte de jazz și muzică clasică.

Pe parcursul vizitei sale, oficialul român a interacționat cu artistul lunii martie din cadrul secțiunii Tradition Reloaded, Florin Cobuz, și echipa sa – Nodmaker Lab -, luând parte, totodată, la atelierul dedicat operei lui Constantin Brâncuși, intitulat „Muza adormită”. Acest proiect ambițios de artă colaborativă, concretizat pe parcursul acestei luni, sub forma unei instalații de artă generată 3D, la care au participat aproximativ 27.000 de vizitatori din toată lumea, dorește să transmită un mesaj de cooperare și unitate la nivel internațional, subliniind ideea că, prin intermediul artei, omenirea poate trăi într-un mod sustenabil, în pace și armonie.

De asemenea, ministrul Spătaru a apreciat atmosfera artistică și interactivă a Pavilionului, creată  de numeroasele opere de artă ce aparțin artiștilor plastici români, – Alexandru Marinete, Michaela Lintis, Obie Platon, Marcel Guguianu, Paul Boldeanu, Daniel Rădulescu, Daniel Pop – și de activitățile creative realizate în cadrul atelierelor de către studenții de la Facultatea de Științe Economice si Administrarea Afacerilor și Facultatea de Psihologie și Științele Educației, adresând felicitări întregii echipe pentru dinamica și diversitatea evenimentelor culturale organizate.

Nu în ultimul rând, a salutat programul evenimentelor de promovare economică și comercială dezvoltat pe parcursul celor șase luni de desfășurare a expoziției mondiale, în acest sens a evidențiat importanța acestor acțiuni de profil în consolidarea relațiilor economice bilaterale și a intensificării schimburilor comerciale între România și Emiratele Arabe Unite.

În același timp, a apreciat conceptul barului de apă H2RO și mesajul pe care Pavilionul României îl transmite, respectiv, apa ca resursă vitală a omenirii și conștientizarea importanței creșterii informării cu privire la conservarea acestui principal mijloc de subzistență.

Oficialul român este prezent în aceste zile la „World Government Summit”, organizat în cadrul Expo 2020 Dubai, în perioada 29 – 30 martie 2022. Evenimentul se desfășoară sub egida vice-președintelui și primul-ministrului Emiratelor Arabe Unite, A.S. Șeic Mohammed bin Rashid Al Maktoum, la care participă numeroși oficiali guvernamentali, lideri de opinie, experți internaționali din domenii cheie, reprezentanți ai unor organizații mondiale relevante și companii internaționale de renume. Desfășurat sub tema „ Conturarea guvernelor viitorului”, Summitul din acest an a inclus 15 forumuri dezvoltate în jurul identificării unor soluții durabile la provocările mondiale actuale, valorificând potențialul tehnologic prin conturarea unor politici, modele și instrumente viabile, esențiale în dezvoltarea unor economii sustenabile și a unor guverne reziliente.